White on Transparent2

AZ EUROGUIDE PROJEKT

Az iskola falain belül mindig is zajlottak különböző társadalmi, politikai vagy vallási témákról szóló beszélgetések. Napjainkban azonban egyre sürgetőbb az igény, hogy megoldást találjunk azokra a megosztó kérdésekre, amelyekkel a fiatalokkal foglalkozó szakemberek nap mint nap szembesülnek; ilyenek különösen a szélsőséges ideológiák és a „mi” és „ők” szembeállításon alapuló érvelések. 

Az EUROGUIDE projekt célja, hogy olyan gyakorlati eszközöket adjon a szakemberek kezébe, amelyek segíthetik őket ezen kihívások kezelésében. 

TÖBB INFORMÁCIÓ

Play Video

TÖBB INFORMÁCIÓ

AZ ONLINE KÉPZÉSI CSOMAG

ONLINE KÉPZÉSI PROGRAM

A felhasználók dolgának megkönnyítésére készítettünk egy útmutatót, mely lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan érdemes használni a weboldalunkat.

Ez az útmutató elsősorban az elindulást segíti, bármilyen kérdéssel nyugodtan fordulj hozzánk közvetlenül valamely csatornánkon keresztül.

kézikönyv

Létrehoztunk egy kézikönyvet, amelyben ahhoz nyújtunk segítséget és ötleteket, hogyan vitathatsz meg fiatalokkal megosztó társadalmi kérdéseket.

A könyvben az egyes tematikus fejezetek mellett módszertani útmutatót is találsz, és ezeket külön-külön is letöltheted, hogy beleáshasd magad a téged leginkább érdeklő részekbe.

kvíz

A kvízünk segítségével a fiatalok gyakorolhatják az álhírek felismerését és fejleszthetik digitális szövegértésüket.

Kitöltésével ezenkívül megismerkedhetnek az egyes megosztó témákkal kapcsolatos alapfogalmakkal, tényekkel és tévhitekkel is.

AZ EUROGUIDE PROJEKT

Az EUROGUIDE projekt

Az iskola falain belül mindig is zajlottak különböző társadalmi, politikai vagy vallási témákról szóló beszélgetések. Napjainkban azonban egyre sürgetőbb az igény, hogy megoldást találjunk azokra a megosztó kérdésekre, amelyekkel a fiatalokkal foglalkozó szakemberek nap mint nap szembesülnek; ilyenek különösen a szélsőséges ideológiák és a mi és ők” szembeállításon alapuló érvelések. 

Az EUROGUIDE projekt célja, hogy olyan gyakorlati eszközöket adjon a szakemberek kezébe, amelyek segíthetik őket ezen kihívások kezelésében.

Miért az EUROGUIDE?

A projektben részt vevő partnerszervezetek tapasztalatai azt mutatják, hogy több EU-szintű kezdeményezés koncentrált már arra, hogyan lehet a radikalizáció korai jeleit felismerni az iskolákban, és sok oktatási segédanyag is keletkezett azzal a céllal, hogy támogassa az oktatásban a megosztó társadalmi témákról szóló párbeszédet. Továbbra is szükség van azonban olyan kezdeményezésekre, amelyek valódi, komplex útmutatást és segítséget nyújtanak a fiatalokkal foglalkozó szakemberek egy szélesebb rétegének.

Közös célunk az EUROGUIDE projektben egy olyan anyag létrehozása volt, amely gyakorlati ötletekkel és tanácsokkal segíti a szakembereket abban, hogy a folytonosan változó szélsőséges narratívákra konstruktívan reagáljanak, és azokról érdemi párbeszédet folytassanak.

ÍRJ NEKÜNK

ÍRJ NEKÜNK

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha bármilyen, az EUROGUIDE projekttel kapcsolatos kérdésed van! Töltsd ki az alábbi űrlapot:

A PROJEKT CÉLJA

A fiatalok kamaszéveik alatt fedezik fel az őket körülvevő világot és alakítják ki arról a véleményüket, nézeteiket. Az oktatás elengedhetetlen eszköze annak, hogy megakadályozzuk a szélsőséges, extrém ideológiák és mozgalmak elterjedését, népszerűsödését ebben a korcsoportban – akár szélsőjobboldali, szélsőbaloldali vagy más olyan szélsőséges eszmékről van szó, amelyek veszélyeztethetik az összetartó és elfogadó társadalom létrejöttét és fennmaradását. Ezért létfontosságú, hogy segítsük és támogassuk a fiatalokkal foglalkozó szakembereket (tanárokat, szociális munkásokat stb.) abban, hogy képessé váljanak hatékonyabban megvitatni a fiatalokkal a megosztó társadalmi kérdéseket, és ezzel fontos szerepet vállaljanak radikalizációjuk megelőzésében.

Helyi szinten a fiatalokkal foglalkozó szakemberek feladata, hogy megoldják azokat a megosztó kérdések mentén felmerülő problémákat, amelyek ahhoz vezethetnek, hogy egy fiatal kirekesztettnek érzi magát, és célpontjává válhat a szélsőséges ideológiáknak. Az egyik legnagyobb kihívás egy EU-szintű, a szakembereknek segítséget nyújtani szándékozó kezdeményezés létrehozásában az, hogy az egyes tagállamokban más és más témák minősülnek társadalmilag megosztónak, és a fiatalok is különböző szélsőséges eszmékkel találkoznak.

Az EUROGUIDE interaktív felület, ami olyan e-learning segédanyagokat és eszközöket biztosít a fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára, amelyek segítségével beazonosíthatóvá és adaptálhatóvá válnak azok a demokratikus értékek, amelyek minden EU-állampolgár számára fontosak, így univerzális értékkel bírnak. Az oldalon található anyagokat fiatalokkal foglalkozó belga, svéd, olasz, magyar és holland szakemberek részvételével, velük folytatott interjúk, beszélgetések és egyeztetések alapján hoztuk létre. Ennek segítségével határoztuk meg azokat a közös értékeket és módszereket, amelyek hétköznapi helyzetekbe történő integrálásával megszülettek az országspecifikus kézikönyvek.

Az online képzési csomag gyakorlati útmutatóként szolgál a szakemberek számára a megosztó társadalmi témákkal kapcsolatban felmerülő kihívások megoldásához. A csomag tartalmaz egy online kvízt is, melynek célja, hogy fejlessze a fiatalok kritikus gondolkodását. Online felületünkön abban is segítséget nyújtunk, hogyan használhatók a leghatékonyabban az itt közzétett anyagok, források. Ennek eredményeképp a szakemberek beépíthetik közös értékeinket a fiatalokkal folytatott munkájukba, valamint hozzáférhetnek olyan gyakorlati tanácsokhoz és forrásokhoz, amelyek segítségével érzékenyen vitathatnak meg társadalmi problémákat, és kritikusabbá, ellenállóbbá tehetik a fiatalokat a szélsőséges eszmékkel szemben.

A PROJEKT CÉLJA

Az EUROGUIDE rövid távú célja, hogy a fiatalokkal foglalkozó szakemberek képessé váljanak magabiztosan megvitatni különböző megosztó társadalmi témákat a csoportjukkal, osztályukkal, és így megelőzzék, hogy a fiatalok radikális, szélsőséges eszmék követőivé váljanak. Középtávú célunk az, hogy a fiatalok mélyrehatóan megismerjék és megértsék azokat az értékeket, amelyek egy nyitott, elfogadó és demokratikus társadalom alapját képezik. A projekt hosszú távú célja pedig az, hogy az EU állampolgárai biztonságosabb és összetartóbb helyi közösségekben élhessenek.

Az EUROGUIDE projekt 5 európai ország 10 szervezetének partnerségében valósul meg.

EUROGUIDE PARTNEREK

RÉSZTVEVŐ ORSZÁGOK

belgium
sweden
italy
hungary
netherlands
EUROGUIDE EU flag

This project is co-funded by the Internal Security Fund of the European Union – GA N° 871038