Het doel van dit tweede deel is om, nadat een bepaalde extremistische situatie vastgesteld wordt, leerkrachten te helpen bij de omgang met die situatie. Hieronder worden een aantal scenario’s of situaties van extremisme geschetst, gevolgd door mogelijke obstakels en aanbevelingen, die door leerkrachten, beleidsmakers, onderwijsdeskundigen, journalisten en adviseurs aan de orde zijn gesteld.
Het multiculturalisme is, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, het dominante paradigma in Nederland. Het heeft invloed gehad op een breed scala aan beleidsmaatregelen, van internationale ontwikkeling en immigratie tot de bevordering van democratie en onderwijs. Leerlingen die blootgesteld zijn geweest aan anti-immigratiepropaganda of negatieve, extreme opvattingen hebben over diversiteit en inclusie, ontwikkelen echter een agressieve en negatieve houding ten opzichte van diversiteit in scholen en klaslokalen. Ze gaan dan ook niet in gesprek met leeftijdsgenoten met een andere religieuze, culturele, raciale en etnische achtergrond.
Het is door docenten opgemerkt dat deze leerlingen diversiteit soms als een bedreiging ervaren voor hun eigen culturele normen, waarden en overtuigingen en zich agressief en grof gedragen tegenover medeleerlingen met andere achtergronden. In de Nederland krijgt onderwijs niet alleen een cruciale rol toebedeeld op het gebied van vredesopbouw, terrorismebestrijding of mensenrechteneducatie, maar is ook belangrijk voor alle aspecten van maatschappijleer, multiculturalisme en mondiaal burgerschap. Verzet tegen dergelijke inspanningen, met name in de klas, is nadelig voor het bereiken van deze doelen.
THE E-LEARNING TOOL
This project is co-funded by the Internal Security Fund of the European Union – GA N° 871038